Picture of Rácz András
Rácz András

Specialista

Laborvizsgálati eredmények jelentése és magyarázata közérthetően, azaz laboreredmények egyedi nézőpontból

A laborvizsgálatok során használt rövidítések és paraméterek értelmezése sokszor kihívást jelenthet, ezért a laborvizsgálati eredmények mélyebb és közérthető magyarázata elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki pontosan megértse a leletek tartalmát. A vérkép elemzése segíthet feltárni azt, hogy milyen állapotban van a szervezeted, és min érdemes változtatni ahhoz, hogy javuljon az állapotod. A küldetésem, hogy hozzájáruljak a laborod jobb megértéséhez. A te véredről van szó, jogod van megismerni!
A teljes vérkép értelmezésével számos problémára, betegségre és tünetre derülhet fény.
Tartalomjegyzék

Minden ember egyedi, és a teljes kép a labor összes értékét figyelembe véve, és az összefüggéseket értelmezve állítható fel. A cikkem célja, hogy rávilágítson arra, hogy mi lehet a problémáid oka és ezáltal jobb kérdéseket tegyél fel magadnak a változás eléréséhez.

A cikkben a konkrét laboreredmények magyarázata előtt olyan témákat is felszínre hozok, amelyekkel ritkán foglalkoznak. Először talán szokatlan lesz, azonban fontos az értelmezéshez, és a teljes kép megértéséhez. Lesz szó például a normál tartományról és az optimális tartományról, és hogy mi is a különbség a kettő között, hiszen kulcsfontosságú szerepe van a változások elérésében. 

Kutatásokat, a saját tapasztalataimat illetve az ügyfeleimen folytatott megfigyeléseimet mutatom be neked, hogy ezzel te is előrébb léphess az egészséges életmódhoz vezető úton. Helyezd magad kényelembe, igyál egy citromos vizet vagy teát, és vágjunk is bele! Ha elkészült a friss laborod, akkor nyugodtan vedd elő újra a cikket, és bogarászd ki a rád vonatkozó felütéseket ha pedig konkrét megoldást szeretnél a problémádra nyugodtan keress fel.

Miért fontosak a laborvizsgálatok?

A vérvizsgálatok során a vérben keringő különböző elemek és anyagok mennyiségét mérjük. A labor segítségedre lesz abban, hogy az aktuális problémákat segítsen körbejárni, és ezzel együtt rávilágítani a megoldásra is: 

  • Egészségügyi állapotod felmérésére: A laborvizsgálatok lehetővé teszik a különböző betegségek korai felismerését és kezelését.
  • Betegségmegelőzésre: Rendszeres laborvizsgálatokkal megelőzhetők a súlyosabb egészségügyi problémák.
  • Táplálkozás és életmód személyre szabása: Az eredmények alapján pontosabban meghatározhatók a szükséges étrendi változtatások és kiegészítők, azzal a céllal, hogy javítsuk életminőségünket, például az alvás javításával, az energiaszint emelésével, akár a nyirokrendszer aktiválásával, vagy egyéb problémás tünetek csökkentésével. 

Laboreredmények értelmezése az egészség szempontjából

SynLab nagykövet vagyok, életmód-és táplálkozási tanácsadó, nem orvos. Az információk amiket ezen az oldalon találsz nem orvosi tanácsok, hanem általános tájékoztató adatok, kutatások elemzése, a saját több mint tíz éves megfigyeléseim és a több mint ötezer ügyfelem visszajelzései alapján. Talán pont ezen tapasztalataim miatt tudok számodra hasznos infót, és gyakorlati nézőpontot adni, ami segíthet a problémáid megoldásában, életminőséged javításában.

Amennyiben többet szeretnél tudni az elért eredményekről, nézd meg a Visszajelzések menüpontot, ahol ügyfeleim visszajelzéseit olvashatod. 

A nyugati orvoslás a laborokat a betegség, és nem pedig az egészség szempontjából vizsgálja. A céljuk, hogy már a jelenlévő és diagnosztizálható problémát kezelje, de nem kap figyelmet az, hogy egy laborban valójában mi lenne az egészséges vagyis az optimális érték. Ez azt jelenti, hogy ha egészségesek szeretnénk lenni, akkor a laborparamétereknek az általános normál referencia tartományokon belül (lenti kép: zöld tartomány), az optimális értékeket kellene elérnie (lenti kép: piros nyíllal jelölt terület). 

Ezért történhet meg az a jelenség, hogy az orvosod azt mondja a laborodra, hogy minden rendben, ennek ellenére mégis számtalan zavaró tünetet tapasztalsz, például mindig fáradt vagy, vagy folyamatos a puffadásod, rosszul alszol és még sorolhatnám. Tehát az egészség szempontjából másképp érdemes szemlélni a laborokat, azaz nem a normál, hanem az optimális tartományt kellene elérni az értékeinkkel.

Mi az előnye annak, ha az értékeid az optimális tartományba kerülnek?

Amennyiben a normál tartományon belül az optimális tartományban vagy, akkor sokkal jobb életminőségre számíthatsz, jobb alvásminőség, több energia, kevesebb agyi köd és  krónikus betegségek elleni védelem, ahogy látod, sokféle előnye lehet.

Az alábbi ábrákon mutatok egy-egy példát: 

Az egészség szempontjából számít, hogy a laboreredményeid a normál referenciatartományba esnek vagy inkább az optimális állapotot közelítik meg.
Kálium és kálcium értékek normál és optimális értékei

A fenti ábrán  a piros nyíllal jelölt rész elérése a cél káliumnál és kalciumnál. Attól, hogy ez nem teljesül, még nagy valószínűség szerint nem leszel beteg, azonban az esetek többségében számtalan olyan tünet megjelenhet, ami  rendkívül zavaró lehet a hétköznapok során. 

Pár példa, hogy milyen tünetek jelentkezhetnek kálium és kálcium egyensúlytalansága esetén:  

  • Fejfájás
  • Álmatlanság, alvás problémák
  • Izomgörcsök
  • Szemrángás 
  • Fáradtság levertség
  • Szorongás
  • Nehezebb stresszkezelés
  • Indokolatlanul is feszültség érzése

Normál tartomány Vs. optimális tartomány?

Ahogy fentebb is említettem, az egészség (és a tünetek) szempontjából, nem elég ha a laborokban meghatározott referencia tartományt, azaz normál tartományt elértük, hanem ezen belül törekednünk kell az optimális tartományra, ami a normál tartományon belül helyezkedik el.

Figyelem! Az optimális tartomány minden egyes paraméternél más és más lesz (lásd: előző kép), nem az a fontos, hogy a normál tartomány “közepén” helyezkedjen el, ez a vas esetében pusztán csak véletlen. 

Nézzünk egy másik példát a vasat:

A vas laborérték normál és optimális tartománya közel azonos, ami kivételes esetnek számít.
A vas optimális tartománya referenciaértéken belül

Mérj, hogy jobban lásd azt, hogy melyik táplálékkiegészítőből mennyit kell szedned! 

Azt javaslom, hogy bárki aki táplálékkiegészítőt szed, labor alapján tegye. Akár csak egy D-vitamin szedésével is mellé lehet lőni, ha nem azt a mennyiséget szeded, ami neked megfelelő. Szokták mondani, hogy “ha nem mérsz, csak remélsz”, a labor alapján beállított kiegészítőkkel el tudod kerülni az esetleges túladagolásoknak és eltolódásoknak a lehetőségét ezzel pedig későbbi komoly problémákat, eltolódásokat tudsz megelőzni. Az egészséged nem játék. 

Hogyan hat a táplálkozás a teljes vérképre és a tünetekre?

A táplálkozás is szerepet játszik ebben? 

A táplálkozás alapvető szerepet játszik a teljes vérkép értékeinek alakulásában és az egészségi állapotunkban. A megfelelő étrenddel számos kóros folyamat felismerésében és megelőzésében segíthetünk, valamint támogathatjuk a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat. Az optimális tartomány elérésével pedig még tovább javítható az egészségünk, nem beszélve az alvás minőségünk, energiaszintünk és az életkedvünk és mentális egészségünk jelentős változásáról, melyekről számtalan ügyfelem számol be a közös munka során.

Vitaminok és ásványi anyagok szerepe

A szervezetünket felépítő esszenciális vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, zsírok és fehérjék, megfelelő aránya elengedhetetlenek a szervezet optimális működéséhez. Sokan nem tudják, hogy a hormonokra hatással vannak az ásványi anyagok, nyomelemek és a vitaminok is, és ez az oka annak, hogy egy hormonpanel például önmagában nem értelmezhető. 

Laborlelet értelmezését befolyásoló tényezők

Miért nem értelmezhető önmagában egyetlen érték? 

A laborok minden esetben egyben értelmezhetőek, az egyes értékek kölcsönhatásban vannak egymással, ezért egyetlen értéket sosem lehet értelmezni. 

A hormonokra például hatással vannak az egyes tápanyagok. Egy nagyon elterjedt labor vizsgálat a kortizol vizsgálat, amely eltolódása során a legtöbb esetben azt az instrukciót kapják a páciensek, hogy stresszeljen kevesebbet, vagy csökkentse a kék fény használatot, azonban ezek a lépések nagyon kevés eséllyel oldanak meg bármilyen problémát, ugyanis, fontos tudni, hogy a kortizol érték  nem értelmezhető az ásványi anyag panel nélkül, mert más értékek erős hatással bírnak a kortizol változására. Az alábbiakban egy példán keresztül bemutatom az összefüggést.

A kortizol szintet többek között bizonyítottan befolyásolja a nátrium szint. Ebben a kutatásban azt vizsgálták, hogy a sófogyasztás korlátozására a kortizol szint növekszik a vérben, viszont ha megfelelő a sóbevitel, akkor a vérben keringő kortizol csökken, és a vizeletben több kortizol jelenik meg, így az ürülni tud a vizelettel. A különbség az alábbi, a kutatásból származó grafikonon is látható. 

A vérben és vizeletben mért kortizol értékek étrendi nátriumbevitel (sófogyasztás) hatására.
Étrendi nátriumbevitel hatása a kortizol mérésekre

A következtetés tehát az, hogy a nátriumszint befolyásolja a kortizolszintet, ezért a kettő érték együtt értelmezhető. De nem csak a nátrium, hanem a magnézium, klorid, kálium, d-vitamin, koleszterin szintén befolyással bír a hormonok szintjére. 

Ezért nagyon fontos, hogy az egyes értékeket együtt elemezzük, és ne önállóan, valamint a mikrotápanyagok kiértékelésével kezdjük az eltolódások feltárását, mert sok felesleges körtől kímélhetjük meg magunkat ezek rendezésével.

Tünde tapasztalata a közös munkánkról: “Andrást azért kerestem fel, mert állandóan fáradt voltam és emésztési problémáim is voltak. Bárki eddig ránézett a laboromra, azt mondta, hogy minden rendben van és volt olyan szakember is, aki azt mondta, hogy lelki eredetű a problémám. András elmagyarázta a laborom minden fontos paraméterét, fél órát töltöttünk azzal, hogy érthetően elmagyarázta az egyes összefüggéseket. 10 feladatot kaptam a labor alapján, ezek között szerepelt 4 kiegészítő és 6 étel amit be kellett pluszba iktatnom. Az elején nagyon féltem, hogy szigorúbb lesz az étrend, de csak megengedőbb lett. Egy hét alatt elmúlt a fáradtság, és az emésztésem is sokat javult, még sok teendő van hátra, de már látom a fényt az alagút végén.”

Tudtad? 
Az alacsony kálium szint hozzájárulhat az idegrendszeri és agyi problémák megjelenéséhez, míg a vashiány vérszegénységet okozhat. Az A vagy E-vitamin és más antioxidánsok fontosak a gyulladásos folyamatok csökkentésében és az immunrendszer erősítésében.

A referencia tartományok

Minden paraméternek megvan a maga referencia tartománya, ezek a határértékek, azaz a hivatalosan elfogadott értékek. Ahogy korábban említettem, ezeken belül az optimális értékekre érdemes törekedni, ha egészségesek szeretnénk lenni.  10 év munkája, több mint 5000 labor átnézése, rengeteg kutatás áttanulmányozása, illetve a gyakorlati tapasztalatok alapján is azt látom, hogy az optimális értékek elérése szünteti meg a tüneteket, és javítja az életminőséget és a mentális egészéget.

Egyedi esetek laborértékek vonatkozásában

Más értékek vonatkoznak gyermekekre, sportolókra, aktív életmódot folytatókra, azokra akik gyógyszereket szednek, terhesség vagy például idősek esetében is. A tippek amiket a megfigyeléseim alapján kapsz tőlem ebben a cikkben, főleg a 28-65 éves korosztályra vonatkoznak, ebből a korosztályból keresnek meg a legtöbben a problémáikkal.

A teljes vérkép értelmezésével számos problémára, betegségre és tünetre derülhet fény.

Melyek a legelterjedtebb laborfajták? 

Mit jelent a nagy labor (nagyrutin) vagy a kis labor (kisrutin)?

A nagy labor és a kis labor közötti különbség elsősorban az adatok mennyiségében és részletességében rejlik. A nagy labor értékek átfogóbb képet adnak a szervezet állapotáról, míg a kislabor vizsgálatok inkább alapvető információkat nyújtanak. 

A laborvizsgálatokat mindig az azt elrendelő szakemberek állítják össze, így a nagy és kis labor vizsgálatok tartalma szakemberenként és intézményenként eltérhet, mivel nincs általánosan elfogadott sztenderd. Emiatt fontos a páciensek számára közérthetően elmagyarázni, hogy pontosan mit tartalmaznak ezek a vizsgálatok, és milyen specifikus teszteket foglalnak magukba a vérvétel során. 

Ha online egyéni konzultációra jössz hozzám, a konzultáció előtt van lehetőséged egyeztetni velem hogy pontosan milyen laborra van szükséged. 

Laborvizsgálati útmutató: hasznos tudnivalók vérvétel előtt

Hogyan készülj az általános laborvizsgálatra?

  • A vérvizsgálatok többségéhez, beleértve a vércukor, vérzsírok, májfunkció, ionok és vas szintjének ellenőrzésére, éhgyomri állapot szükséges. 
  • Ezért a mintavételt megelőzően legalább 12 órás böjt ablak ajánlott, tehát ebben az időszakban ne fogyassz szilárd ételt, csak folyadékot igyál. 
  • A vérvétel a reggeli órákban javasolt, így lesznek az eredmények a legpontosabbak. 
  • A mintavételt megelőzően több folyadékot ajánlott fogyasztani, mivel ez megkönnyíti a vérvételt és minimalizálja az ezzel járó kellemetlenségeket. Alkohol, üdítők és kávé fogyasztása azonban tilos, mivel ezek befolyásolják a vizsgálati eredményeket, illetve a tej és a kakaó sem ajánlott. 
  • Bármilyen étel túlzott fogyasztása a vizsgálat előtti napokban nem ajánlott, mivel ez a tápanyagértékeket befolyásolhatja: túl sok tejtermék, túl sok hús, túl sok sós étel, túl sok folyadékbevitel. Semmiből nem jó ha túlfogyasztunk a vizsgálat előtt, ezért törekedj a kiegyensúlyozott étkezésre, akkor is ha még nem táplálkozol egészségesen. 

Fontos tudnivalók vérvétel előtt

  1. Folyadékbevitel: A mintavételt megelőzően fontos a folyadékbevitel, de csak víz fogyasztása ajánlott, mivel a cukrot, ásványi anyagokat vagy vitaminokat tartalmazó italok befolyásolhatják az eredményeket.
  2. Táplálkozás: Kerüld a túl zsíros, szénhidrát- és fehérjedús ételek fogyasztását az előző este. Egy könnyed mediterrán irányzat lehet a legjobb. 
  3. Alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja egyes laborparamétereket, ezért a mintavételt megelőző napokban kerüld el.
  4. Fizikai megterhelés: Kerüld a szélsőséges fizikai megterhelést a vérvételt megelőző napokban, ilyenkor érdemes az edzést is elhalasztani. 
  5. Dohányzás: A dohányzás is befolyásolhatja bizonyos laborértékek alakulását, időzítsd a labor utánra. 
  6. Diéta és fogyókúra: Ha az eredmény megszületett, tájékoztasd a laborod kiértékelő szakembert a mintavételt megelőző időszakban folytatott diétáról vagy fogyókúráról.
  7. Egyéb tényezők: A hozzám konzultációra érkezők előzetes tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen információk szükségesek számomra ahhoz, hogy a legtöbbet tudjak segíteni, mint például szedett gyógyszerek, táplálékkiegészítők, edzés, extrém terhelé, stb. 
Vérvétel és vizelet tenyésztés, vizeletvizsgálat előtt számos dologra érdemes odafigyelni.

Hogyan készülj hormon- és vizeletvizsgálatra?

  • Hormon- és vizeletvizsgálatok esetén nem szükséges éhgyomri állapot. 
  • Ehhez előzetesen alapos tisztálkodás ajánlott, hogy a minta ne szennyeződjön kórokozókkal. 
  • A vizeletvizsgálatokhoz középsugaras vizeletmintát kell biztosítani. 

Mit jelent a középsugaras vizeletminta? 

A vizeletsugár első kis részét engedd ki, hogy átmosd a húgycsövet. Ezután gyűjts 0,5-1 dl vizeletet a tartályba. A reggeli első, középsugaras vizelet a legkoncentráltabb, ebben az időben többminden is ürül a szervezetből, így ez mutatja ki legjobban az esetleges rendellenességeket.

Speciális előírások

Néhány laborvizsgálat és laborvizsgálati csomag esetében speciális előírásokat kell betartani, például az étkezéssel, vizeletgyűjtéssel vagy menstruációs ciklussal kapcsolatban. Ezek az előírások segítenek a pontosabb eredmények elérésében és a vizsgálatot végző labortól érdemes ezeket előzetesen bekérni. 

Top 3 probléma a laborleletek alapján

1.  Nagyon erős az éhségérzet

Az indokolatlanul erős vagy az állandó éhségérzet kialakulásáért a mikrotápanyagok a felelősek. A hiányuk vagy az eltolódásuk azt eredményezi, hogy éhesebbek leszünk. Ha megfelelő a mikrotápanyag bevitelünk akkor az alapjaiban csökkenti az éhségérzetet. 

Leegyszerűsítve az étvágy azért magasabb, mert éhezünk a különböző tápanyagokra. Írok pár olyan általános problémát, amivel napi szinten fel szoktak keresni: 

  1. Éhesnek érezheted magad akár az étkezés után közvetlenül. 
  2. Esti órákban hirtelen megjelenhet az erős édesség utáni vágy.  

2. Rossz minőségű alvás és éjszakai megébredések

A rossz alvásnak okai a legtöbb esetben szintén fellelhetőek a laborodban. Amikor valaki elküldi a laborját nekem, akkor az éjszakai megébredések számát meg tudom tippelni pusztán azzal, hogy ránézek a laborjára. A mikrotápanyagok befolyásolják az alvásunkat, például köztudott, hogy a magnézium relaxáló hatása mélyítheti az alvást. Viszont sokan nem tudják, hogy az ionok (nátrium, klorid, kálium, kalcium, magnézium) mozgása és helyes aránya irányítja az alvást. Ha valamiért nem alszunk jól, legtöbbször itt kell keresni a megoldásokat is.

A témában nagy tapasztalatom van a több ezer konzultáció után, így összesítettem a tudásom egy online mesterkurzusban, ahol te is megtanulhatod az alvás javítás rejtelmeit. 

3. Túl sok vízfogyasztás

Ilyen is létezik, over-hydration és nem is olyan ritka mint gondolnánk. Természetesen a nyári időszakban, és egy vérvétel előtt a több folyadékpótlás az ajánlott. De ha már óránként a wc-re kell járnod, és állandóan átlátszó a vizeleted színe, akkor valószínűleg túl sok vizet fogyasztasz ami hosszú távon hatással van az egészségedre is.

A túl sok folyadékbevitel szintén befolyásolja a laborértékeket, a vitamin és ásványi anyag értékeket, valamint markánsan csökkenti a szervezet tápanyag töltöttségi szintjét. Szóval az a sok drága kiegészítő, amit megveszel, ebben az esetben mind a wc-ben landol, ezért érdemes kideríteni a túlzott folyadékszükséglet okát is 

Hogyan fejleszthetők az egyes értékek? 

Mivel minden ember más, fontos tudni, hogy ezért nem lehet általános megoldásokat felsorakoztatni. Ezért fontos a személyre szabottság. Azt nyilván mindenki tudja, hogy az egészséges életmód a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás alapvető az egészségünk és az eredményeink javításában. Viszont nem mindegy, hogyan csináljuk, és itt általában két kérdés szokott felmerülni: 

  1. Hogyan táplálkozz, hogy az megfelelő legyen számodra? 
  2. Milyen kiegészítőket használj, hogy azokkal ne károkat okozz, hanem az előnyeit élvezd?

     

 

Egyértelműnek tűnhet, hogyha valakinek alacsony a magnéziumszintje akkor magnéziumot kell szednie, de sajnos a helyzet nem minden esetben ennyire egyszerű. Mivel a legtöbb embernél egyszerre párhuzamosan többféle hiányállapot is jelen van, ezért nagyon fontos, hogy tapasztalt szakember segítsen a kiegészítők beállításával. Ez az oka annak, hogy egy táplálkozási konzultáció akkor teljes, ha laborral érkezel hozzám. A rendszeres konzultáció segít abban, hogy folyamatosan monitorozhassuk a fejlődésed, és tovább módosítsunk, amikor az szükséges. 

Milyen gyakran érdemes konzultálnunk? Ez sokmindentől függ, de általánosságban elmondható, hogy az elején 1-2 havonta érdemes jönni, hossztávon pedig amikor már úgy néz ki  rendeződtek a dolgok, akkor  félévente érdemes konzultálnunk. Az egészséges életmód egy hosszútávú befektetés, de a legjobb befektetés a prevenció, a megelőzés. 

Laborvizsgálati eredmények magyarázata közérthetően

A laborvizsgálatok alapvető szerepet játszanak az egészségi állapotunk felmérésében. Az alábbiakban részletesen bemutatom a leggyakrabban vizsgált laborparamétereket, azok normál tartományát, és pár érdekességet a hozzá tartozó optimális tartományokról.

Teljes vérkép értelmezése, rövidítések, eredmények jelentése

A fehérvérsejtek száma a szervezet védekezőképességét jelzi. Normál értéke: 4,0-10,0 G/L. Magas szintjük fertőzést vagy gyulladást jelezhet, míg alacsony szintjük immunhiányra utalhat.

Érdekesség! Ha a fehérvérsejtszám sokszor tartózkodik 6 alatt, akkor amikor betegek leszünk, kialakulhat szárazabb köhögés illetve szárazabb nyálkahártyák. 

 

A vörösvérsejtek oxigént szállítanak a testben, ők a vér oxigénszállító sejtjei. Normál érték férfiaknál: 4,5-5,9 T/L, nőknél: 4,0-5,2 T/L. Alacsony értéke vérszegénységet jelez, illetve a szervezetben oxigénhiányhoz vezet.

Érdekesség! Ha alacsony a vörösvérsejt számod a vér oxigénszállító kapacitása csökken, ezért sokféle szerteágazó tünetet eredményezhet. A mayo clinic “anemia” cikke szerint, az okozhat fáradtságot, vagy enerváltságot sőt akár nehezebb légzést vagy rosszabb esetben szorongás is kialakulhat a kevesebb oxigén miatt. 

A vérben lévő hemoglobin az oxigénszállításért felelős. Normál érték férfiaknál: 135-170 g/L, nőknél: 120-150 g/L. Alacsony szintje vérszegénységet, magas szintje krónikus betegséget jelezhet.

Érdekesség! Alacsony értéknél hasonló tünetek jelenhetnek meg itt is, mint az alacsony vörösvérsejtszámnál. 

A hematokrit az összes vérsejt arányát jelzi a vérben. Normál érték férfiaknál: 40-50%, nőknél: 35-45%. 

Az RDW a vörösvérsejtek méretének változatosságát méri. Normál érték: 11,5-14,5%. Eltérése vérszegénység különböző típusaira utalhat.

A retikulociták éretlen vörösvérsejtek, amelyek a csontvelőben termelődnek. Normál érték: 0,5-2,5%. Magas szintjük fokozott vörösvérsejt-termelést jelezhet, például vérveszteség után.

A trombocitaszám a vérlemezkék mennyiségét méri a vérben. A vérlemezkék (trombociták) a véralvadásban játszanak kulcsszerepet, segítenek megállítani a vérzést azáltal, hogy összetapadnak és véralvadékot képeznek a sérült erek helyén. A normál értéke 150 – 400 G/l között van.

A vércukorszint értékei

Az éhgyomri vércukorszint a szervezet cukoranyagcseréjét jelzi. Normál érték: 3,9-5,6 mmol/L. Az emelkedett glükózszint cukorbetegségre utal, alacsony értéke hipoglikémiát jelezhet. 

Érdekesség! A vércukor értéket befolyásolhatják más tényezők is, mint például az ásványi anyagok és a kortizol is. A weryvellhealth cikke azt mutatja be, hogy a kortizol emelheti a vércukorszintet. Egy 2023-as metaanalízis szerint pedig az alacsonyabb nátrium szint markánsan emelheti a vércukor értékét. Egy 2021-es kutatás szerint pedig a magnézium volt pozitív hatással a vércukorértékekre.
Az is érdekes,hogy több száz ügyfelem magas vércukor értékét korrigáltuk már a helyes ásványi anyag bevitellel. A kutatások és a tapasztalatok alapján felmerül a kérdés, hogy elképzelhető az, hogy több esetben is az ásványi anyag hiány  az egyik kiváltó oka lehet a magas vércukorszinteknek? A tapasztalatom szerint igen, ez egy nagyon fontos faktor, talán a legfontosabb. 

A HbA1c az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét jelzi. Normál érték: <5,7%. Magasabb szintek cukorbetegségre utalhatnak.

Zsírok és lipidek

Az összkoleszterin szintje a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát mutatja. Normál érték: <5,2 mmol/L.

Érdekesség! Egy 2019-es kohorszvizsgálat szerint ahol több mint 12 millió embert vettek górcső alá a kutatás azt állapította meg, hogy 34 éves kor felettieknél a mortalitási ráta azoknál tolódott ki akiknél az összkoleszterin értéke inkább a 5,5-6,5 közötti értékek között volt.

A trigliceridek szintje a zsíranyagcsere része. Normál érték: <1,7 mmol/L. Magas értéke szívbetegségeket és hasnyálmirigy-gyulladást jelezhet.

Érdekesség! Egy kutatás szerint a  triglicerid szint összefüggésbe hozható a hosszabb élettel. Egy kínai tanulmány szerint az 1-es érték vagy az ehhez közeli értékek az ideálisak. Ha túl magas, az szív és érrendszeri problémákhoz vezethet, viszont ha tartósan túl alacsony az pedig neurodegeneratív (alzheimer, demencia) betegségekben szokott megjelenni. Több frissebb kutatás eredménye ez, például ez a 2023-as kutatás is azt igazolta, hogy a túl alacsony triglicerid szint a demencia egyik előjele lehet, és a normál triglicerid szint pedig védőfunkcióval vértez fel a demencia ellen. 

A HDL a “jó” koleszterin néven terjedt el. Visszaszállítja a koleszterint a májba. Normál érték férfiaknál: >1,0 mmol/L, nőknél: >1,3 mmol/L. Alacsony szintje növeli a szívbetegségek kockázatát.

 

Az LDL a “rossz” koleszterin, amely lerakódhat az érfalakon. Normál érték: <3,4 mmol/L. Magas szintje érelmeszesedést okozhat.

Érdekesség: A magasabb LDL koleszterint a szív és érrendszeri problémákkal szokták összefüggésbe hozni. Viszont pár jelenlegi kutatás rámutat arra, hogy ez talán mégsem igaz. Egy svéd kutatás szerint a magasabb LDL koleszterin értéke akár még hosszabb életet is eredményezhet. A kutatók sem egyeznek ki abban, hogy valójában mi az igazság az LDL koleszterinnel kapcsolatban, ugyanis Holland kutatók szerint az “LDL particle size” ami fontosabb tényező a szív és érrendszeri betegségekben. Magyarul azt jelenti, hogy ezeknek az LDL részecskéknek mekkora a mérete. Ez egy fontos markere lehetne a szív és érrendszeri betegségek kiszűrésére, bizonyos orvosok szerint fontosabb, mint önmagában az LDL érték. 

Májfunkciók

A vese és a máj működése kulcsfontosságú az anyagcsere vagyis az anyagcsere-folyamatok és a méregtelenítés szempontjából. A vesén keresztül távozik a szervezetből számos lebontási termék, például a húgysav, melynek emelkedett szintje az izületekben gyulladást jelezhet. A májban zajló folyamatok közé tartozik a bilirubin és különböző enzimek lebontása, amelyek kóros értékei májkárosodást vagy daganatok jelenlétét előre is jelezhetik, vagyis a daganatos betegségek esetén emelkedhet. A táplálkozásunknak nagy szerepe van abban, hogy mennyire támogatjuk vagy hátráltatjuk vele a májunk vagy a vesénk munkáját. 

A máj károsodás okozhatja az emelkedett értéket. Normál érték: <40 U/L. Magas szintje májgyulladást vagy májbetegséget jelezhet.

Az AST enzim a máj és az izomsejtek károsodását jelzi. Normál érték: <40 U/L. Magas szintje máj- vagy szívbetegséget jelezhet.

A GGT enzim a máj és az epeutak állapotát jelzi. Normál érték férfiaknál: <60 U/L, nőknél: <40 U/L. Magas szintje epeúti betegséget vagy alkoholizmust jelezhet.

Az ALP fehérjebontóenzim a máj, az epeutak és a csontok állapotát jelzi. Normál érték: 30-120 U/L. Magas szintje máj- vagy csontbetegséget jelezhet, de alacsony szintje emésztési problémákra is utal.

A bilirubin a vörösvérsejtek lebontásának mellékterméke. Normál érték: 5-21 µmol/L. Magas szintje májbetegséget vagy vérszegénységet jelezhet.

A CRP (C-reaktív protein) egy máj által termelt fehérje, amely a gyulladásos folyamatokra adott válaszként jelenik meg a szervezetben. A CRP szintjének mérése a vérben hasznos lehet a gyulladásos állapotok diagnosztizálásában és nyomon követésében. A megemelkedett CRP szint a vérben gyulladás jelenlétére utalhat. Ritkábban a szívinfarktus előtt vagy után is emelkedett lehet a szintje. A CRP szintje 5 felett gyulladásra utal, 5 alatt normál az érték. 

Vesefunkciók

A karbamid a veseműködés egyik markerei, vagyis a  Normál érték: 2,5-7,5 mmol/L. Magas szintje vesebetegséget vagy dehidratációt jelezhet.

A kreatinin szintén a veseműködés egyik markerei. Normál érték férfiaknál: 62-106 µmol/L, nőknél: 44-80 µmol/L. Magas szintje vesebetegséget jelezhet.

Érdekesség! Ha sportolás után mész laborba, akkor nagy az esély rá, hogy a kreatinin értéked emelkedett lesz. Ha sport nélkül is tartósan magas, az viszont idegrendszeri eredetű, éjszakai megébredések jelenhetnek meg tünetként.

Ásványi anyagok

A nátrium az elektrolit-egyensúlyt jelzi. Normál érték: 135-145 mmol/L. Alacsony vagy magas szintje elektrolit-egyensúly zavart jelezhet.

Érdekesség! Ha a nátrium szint 140 alatt van, a megfigyeléseim szerint az éjszakai megébredéseket okozhat, sőt bizonyos esetekben erős szívdobogás érzést is. Az optimális értéke 141-142 között van. 

A kálium szintén az elektrolit-egyensúlyt jelzi. Normál érték: 3,5-5,0 mmol/L. Alacsony vagy magas szintje szívritmuszavarokat okozhat.

Érdekesség! Ha a kálium szint 4.0 alatt van, akkor a megfigyeléseim szerint nehezebben alszunk el, és a mélyalvás szakasza is csökken, időnként éjszakai megébredések is megjelenhetnek.

A klorid szintje szintén az elektrolit-egyensúly része. Normál érték: 98-108 mmol/L. Eltérése sav-bázis egyensúly zavarokra utalhat.

Érdekesség! Megfigyeléseim szerint, Ha a klorid szint 104 alatt van,  éjszakai megébredések, sőt bizonyos esetekben erős szívdobogás érzés is megjelenhet. Emellett tünetként erős éhségérzet alakulhat ki napközben vagy este, és ha még stresszesek is vagyunk, eztovább erősödik. 

A kalcium a csontok és fogak egészségéhez szükséges. Normál érték: 2,1-2,6 mmol/L. Magas vagy alacsony szintje csontbetegségeket vagy mellékpajzsmirigy problémákat jelezhet. Az érelmeszesedés könnyebben kialakulhat, ha folyamatosan emelkedett a szintje.

Érdekesség! Ha a kalcium szint 2,4 fölött van, a megfigyeléseim alapján ez hőhullámokat és erősebb izzadást eredményezhet éjszaka, illetve alvás közben is. A tünetek hasonlíthatnak a klimax tüneteihez, viszont a klimaxxal ellentétben ezek a tünetek elmúlnak, ha rendezzük az ásványi anyag arányokat. 

A magnézium fontos az izom- és idegműködéshez. Normál érték: 0,7-1,1 mmol/L. Alacsony szintje izomgörcsöket okozhat, magas szintje veseproblémát jelezhet.

Érdekesség! Ha a magnézium szint 0,8 alatt a tapasztalatok szerint izomgörcsöket okozhat, bizonyos esetekben indokolatlan feszültség érzés, akár szorongás is kialakulhat. Magnéziumot nem érdemes egyedül szedni, mert a többi ásványi anyag értéket is befolyásolhatja a szedése. 

Vitaminok

A D-vitamin laboreredményei általában nanomol/liter (nmol/l) vagy nanogramm/milliliter (ng/ml) egységekben szoktak megjelenni. A megfelelő tartományok általában a következők:

  • Egészséges tartomány: 50-125 nmol/l (20-50 ng/ml)
  • Enyhén alacsony szint: 30-50 nmol/l (12-20 ng/ml)
  • Hiányos szint: kevesebb, mint 30 nmol/l (kevesebb, mint 12 ng/ml)

 

Érdekesség! Sokan egész évben szednek D-vitamint és könnyen elérhetnek akár 150-es értéket is. A  200 fölötti érték viszont már csökkentheti a magnézium szintet, azaz ilyenkor már túl sok D-vitamin kerülhet a szervezetbe, ami máshol jelenik meg problémaként. 

A B12 laboreredményei mikrogramm/milliliter (µg/ml) vagy pikomol/liter (pmol/l) egységekben szoktak megjelenni. A megfelelő tartományok általában a következők:

  • Egészséges tartomány: 200-900 pg/ml (148-665 pmol/l)
  • Enyhén alacsony szint: 150-200 pg/ml (111-148 pmol/l)
  • Hiányos szint: kevesebb, mint 150 pg/ml (kevesebb, mint 111 pmol/l)

Vasanyagcsere

A vas szintje a vérképzéshez szükséges. Normál érték férfiaknál: 11-30 µmol/L, nőknél: 9-30 µmol/L. Alacsony szintje vérszegénységet, magas szintje vasraktározási betegségeket jelezhet.

Érdekesség! A vasszint már 15 alatt okozhat fáradtságot, levertséget, a megfigyeléseim szerint a 20-25 lenne az ideális érték. Ha elértük ezt az értéket és még mindig fáradtak vagyunk, akkor máshol kell keresni a probléma forrását.  

A ferritin a vasraktárakat jelzi. Normál érték férfiaknál: 30-400 µg/L, nőknél: 13-150 µg/L. Alacsony szintje vashiányt, magas szintje gyulladást vagy májbetegséget jelezhet.

A transzferrin a vas szállítását végzi a vérben. Normál érték: 2,0-3,6 g/L. Magas szintje vashiányt, alacsony szintje krónikus betegséget jelezhet.

Hormonok

A TSH a pajzsmirigy működését szabályozza. Normál érték: 0,4-4,0 mIU/L. Magas szintje alulműködést, alacsony szintje túlműködést jelezhet.

A T4 hormon a pajzsmirigy által termelt hormon. Normál érték: 9-24 pmol/L. Eltérése pajzsmirigybetegséget jelezhet.

A T3 hormon a pajzsmirigy másik fontos hormonja. Normál érték: 3,1-6,8 pmol/L. Eltérése szintén pajzsmirigy problémát jelezhet.

A kortizol stresszhormon, amely a mellékvesékben termelődik. Normál érték: 138-635 nmol/L reggel. Magas szintje stresszt, alacsony szintje mellékvese elégtelenséget jelezhet.

Érdekesség! A kortizol hormon mérése az egyik legdivatosabb manapság, nem is csoda, mert nagyon sokan érzik, hogy gondjuk van a stresszel, és ezzel az értékkel szeretnék megérteni mi lehet a gond. Azt tudni kell, hogy a vérből mért kortizol mérés helyett sokkal pontosabb a több pontos nyálteszt. A cikkben korábban már kifejtettem, hogy az ionok is befolyásolják a kortizol értékeket, ezért többek között a kortizol eredménye önállóan nem értelmezhető. Ha úgy érzed, hogy állandóan stresszes és feszült vagy, pörögnek a gondolataid, akkor itt is érdemes vizsgálódni.  

A prolaktin hormon a tejtermelést szabályozza. Normál érték: férfiaknál <20 µg/L, nőknél <25 µg/L. Magas szintje hipofízis problémát jelezhet.

Vizeletvizsgálatok, vizelettenyésztés eredményeinek elemzése

A vizeletvizsgálatok szintén fontos információkat nyújtanak az egészségi állapotról, különösen a vese- és húgyúti rendszerek működéséről. Az alábbiakban bemutatom a legfontosabb vizeletvizsgálati paramétereket és azok normál tartományait.

A vizelet fizikai tulajdonságai

A vizelet színe a hidratáció szintjétől függően változik. Az egészséges vizelet színe sárga. Sötétebb barnás szín dehidratációt, míg vöröses vagy barnás szín vért vagy májproblémát jelezhet.

Érdekesség! A túl kevés és a túl sok vízfogyasztás is ugyanúgy káros. Egyre többen vannak, akik túl sok folyadékot fogyasztanak. Ha folyamatosan átlátszó a vizelet, akkor valószínűleg túl sok vizet iszol, ilyenkor érdemes lehet az ásványi anyag és a vitaminbevitelt növelni szakemberrel beállítva.

Az egészséges vizelet átlátszó. Zavaros vizelet fertőzésre, kristályokra vagy fehérje jelenlétére utalhat.

Az egészséges vizelet enyhe szagú. Erős szag fertőzést, cukorbetegséget vagy bizonyos ételek fogyasztását jelezheti.

A vizelet kémiai paraméterei

A vizelet pH-értéke a savas-lúgos egyensúlyt mutatja. Normál tartomány: 4,5-8,0. A túl savas vizelet vesekőre hajlamosít, míg a túl lúgos vizelet húgyúti fertőzést jelezhet.

A fajsúly a vizelet koncentrációját jelzi. Normál érték: 1,005-1,030. Magas érték dehidratációra, alacsony érték túlzott folyadékbevitelre utalhat.

Az egészséges vizeletben nincs vagy csak minimális mennyiségű fehérje található. Normál érték: negatív vagy nyomokban. Magas fehérjeszint vesebetegséget vagy fertőzést jelezhet.

Az egészséges vizeletben nincs glükóz. Normál érték: negatív. Glükóz jelenléte cukorbetegséget jelezhet.

Az egészséges vizeletben is lehet keton. Ugyan a ketonok jelenléte cukorbetegségre vagy éhezésre is utalhat, de ha ketogén diétát csinálsz akkor szintén ketonok lesznek a vizeletben. 

Az egészséges vizeletben nincs bilirubin. Normál érték: negatív. Bilirubin jelenléte májbetegséget vagy epeúti elzáródást jelezhet.

Az egészséges vizeletben nincs nitrit. Normál érték: negatív. Nitrit jelenléte baktériumok által okozott húgyúti fertőzést jelezhet.

Az egészséges vizeletben nincs leukocita-észteráz. Normál érték: negatív. Pozitív eredmény húgyúti fertőzést vagy gyulladást jelezhet.

A vizelet mikroszkópos vizsgálata

Az egészséges vizeletben nincs vagy csak nagyon kevés vörösvérsejt található. Normál érték: 0-3 sejt/HPF (nagy nagyítású látótér). Magas szintjük sérülést, fertőzést vagy vesekövet jelezhet.

Az egészséges vizeletben kevés fehérvérsejt található. Normál érték: 0-5 sejt/HPF. Magas szintjük húgyúti fertőzést vagy gyulladást jelezhet.

Az egészséges vizeletben nincs baktérium. Baktériumok jelenléte húgyúti fertőzést jelezhet.

Érdekesség! Ha a nyirokrendszer nem működik megfelelően, akkor a baktériumok könnyebben elszaporodnak a vizeletben, és a legtöbb esetben az aránylag alacsony fehérvérsejtszám miatt jelennek meg ott a baktériumok.

Az egészséges vizeletben kis mennyiségben lehetnek kristályok. Magas mennyiségük vesekő képződési hajlamot jelezhet.

Az egészséges vizeletben kevés hámsejt található. Nagy mennyiségű hámsejt húgyúti problémát jelezhet.

Összegzés

A laborvizsgálatok különösen hasznosak a táplálékkiegészítők és vitaminok bevitelének megfelelő beállításában. A laboreredmény alapján személyre szabott étrendet és kiegészítőket alkalmazva biztosíthatod, hogy szervezeted minden szükséges tápanyagot megkapjon. A lelet értelmezés a szakember feladata, hogy pontosan megértsd a laboreredmények jelentését és a szükséges lépéseket.

Ezért javasolom, hogy évente legalább egyszer menj el egy nagy laborra, és konzultálj szakemberrel, hogy javítani lehessen az értékeken és az aktuális állapotodon. Ideálisabb félévente.

Amennyiben nekem szavazol bizalmat, nálam a  konzultáció során az optimális értékek elérésére és a probléma gyökerének felkutatására, annak megoldására törekszünk. A konzultáción nemcsak a laboreredmények értelmezésében segítek, hanem hasznos tanácsokat is adok a táplálkozással és a táplálékkiegészítők használatával kapcsolatban és kérdezhetsz, mindent elmagyarázok szívesen érthetően. 

Gyakran Ismételt Kérdések a laborvizsgálatok kapcsán

A legtöbb laboratóriumi eredmény maximum 3-6 hónapig releváns, de bizonyos tesztek, például krónikus betegségekre vonatkozó vizsgálatok, hosszabb ideig is érvényesek lehetnek. A konzultáció előtt elküldheted nekem a laborod, és megnézem, hogy megfelelő lesz-e.

Mindkét típusú laboratóriumnak vannak előnyei és hátrányai. A magánlaborok gyorsabb eredményeket és személyre szabottabb szolgáltatásokat nyújthatnak, míg a TB-s laborok olcsóbbak de lehet hogy hosszabb ideig tart mire elkészülnek. 

Bizonyos vérvizsgálatok, például a vércukor- és vérzsírszint mérése esetén éhgyomorra kell menni.

Az eltérések különböző egészségügyi problémákra utalhatnak, mint például fertőzések, gyulladások, anyagcserezavarok vagy más krónikus betegségek.

Ennek sokféle oka lehet, ásványianyag hiány vagy valamilyen arányok eltolódása. Vitamin vagy nyomelem hiány is lehet a háttérben attól függetlenül, hogy a laborod mondhatni “tökéletes”. Egyéni konzultáció során segítek megtalálni a hiányzó láncszemet. 

Az éves egészségügyi szűrések során általában ajánlott laborvizsgálatot végezni, de krónikus betegségek vagy speciális egészségügyi problémák esetén gyakrabban is szükséges lehet. A szakember egyénre szabottan javasolhatja a vizsgálatok gyakoriságát, nálam általában fél évente csináltatnak labort az ügyfeleim.

A leggyakoribb minták a vér, vizelet és széklet, de egyes vizsgálatokhoz nyál vagy más típusú minták is szükségesek lehetnek.

A vizeletvizsgálat segíthet kimutatni a veseműködési zavarokat, fertőzéseket, és akár az anyagcserezavarokat. Ez egy gyors és nem invazív módszer számos betegség felismerésére.

Az eredmények elérhetősége laboratóriumonként változik, de általában 1-5 napon belül rendelkezésre állnak. A komplexebb vizsgálatok több időt vehetnek igénybe.

Mindenképpen konzultálj olyan szakmeberrel, aki nem 2 percet szán a laborok kiértékelésére, hanem részletesen elmagyarázza az eredményeket. Nálam egy konzultáció átlagosan 60 vagy 90  percet vesz igénybe, ami során részletesen kiértékeljük a laboreredményeket, táplálkozási tervet készítünk, beállítjuk labor alapján a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint minden felmerülő kérdést megválaszolok. Szeretettel várlak egyéni konzultáción! 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7859973/ 

  • https://www.researchgate.net/publication/347488140_The_LDL
    _Paradox_Higher_LDL-Cholesterol_is_Associated_with_
    Greater_Longevity_of_Creative_Commons_
    Attribution_40_International_License 

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37879942/ 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5278549/ 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3127468/ 

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360 

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836329/ 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6367420/ 

IRATKOZZ FEL!

Küldök neked pár ajándék tippet, aminek a segítségével meg tudod szépíteni az étrended. 

Étrend szépítés blog

A célom, hogy a segítségemmel jobban megértsd a szervezeted működését. Hogy mélyebben beleláss olyan alapvető dolgokba, amit már az első osztályban meg kellett volna tanulnunk, de sosem késő, ezért vagy itt. 

Picture of Rácz András
Rácz András

10 éve kutatom az egészséges táplálkozás fogásait, és még mindig van mit tanulni, valószínűleg neked is.

CSATLAKOZZ A TÖBB EZER SIKERES ÉLETMÓDVÁLTÓHOZ, AKIK SIKERESEN HASZNÁLJÁK A MÓDSZEREIMET!

Iratkozz fel a várólistámra és megkapsz tőlem 5 bomba módszert ajándékba!